Kleur in de keuken: van bieten rood naar een bietje roze

2017-11-29 decoratiesuiker

Iedereen die wel een bietjes klaar maakt weet het: ze kleuren je handen rood, en als je niet netjes werkt, kleuren ze je keuken mee. Het bieten-rood, daar ben je niet altijd even snel weer van af. Wat je altijd al hebt willen weten, maar nooit hebt durven vragen:  waarom-kleurt-urine-rood-na-het-eten-van-bietjes

Weet wat je eet!
Dit zegt Wikipedia over bietenrood: “Betanine of bietenrood is een natuurlijke kleurstof, die vooral in rode biet voorkomt, maar ook in bloemen en vruchten van andere planten. Betanine is een in water oplosbare, licht- en warmtegevoelige kleurstof en onder het E-nummer E 162 toegelaten voor de kleuring van voedingsmiddelen, zoals yoghurt, frisdrank, soep, sauzen, consumptie-ijs, kauwgom, marmelade en jams. Betanine wordt in het lichaam niet afgebroken en via de urine weer uitgescheiden.”

Eten met je ogen
We eten met onze ogen. Wist je dat je geuren sterker beleeft als je er een bijpassende afbeeldingen bij ziet? Het gezichtszintuig heeft een hele sterke relatie met ons voorstellingszin. Daarom is kleur zo belangrijk voor de smaakbeleving. We associëren mooie heldere en frisse kleuren met vers en gezond en het geeft ons een beeld van de kwaliteit van het voedsel. Bij een gerecht met meer kleur verwacht je ook meer smaak.

Bieten-rood, daar kun je je leuke dingen mee doen. Zo kun je er je eten mooi mee kleuren. Een vruchtenmousse van rode vruchtjes bijvoorbeeld kun je nog frisser en roder mee maken. Met een dieprode kleur lijken de vruchtjes rijper en zoeter. Met stukjes biet, bieten-puree of bietensap kun je gerechtje maken met een mooie zachte roze kleur, een diep roze kleur of zelfs fel magenta tot diep rood.

Een bietje inspiratie:
pink-smoothie-bowl
bietenrisotto-met-geitenkaas-en-rozemarijn
surinaamse huzarensalade

Decoratiesuiker
Bietjes? Altijd feest! Deze decoratiesuiker kleur je met bietensap. Je proeft de bietjes niet, maar je ziet ze wel! Neem de hoeveelheid suiker die je wilt kleuren. Met witte suiker wordt de kleur het mooist. Voeg een klein beetje bietensap toe en meng het goed door de suiker. Spreidt de suiker uit over een bord of bakplaat. Laat de suiker drogen, dat kan een halve dag tot een dag duren. Maak tijdens het drogen de korreltjes af en toe een beetje los. De gekleurde suiker kun je in een afgesloten bakje eindeloos bewaren.

Een leuk filmpje: zo maak je een gekleurd randje aan je glas. filmpje: zo maak je decoratiesuiker

Tip: heb je geen gekleurde suiker en wil je toch een roze randje? Leg wat witte suiker op een bord. Doop het randje van het glas in bietensap. Dip het glas vervolgens voorzichtig in de suiker en laat het randje daarna een uurtje drogen.

 

decoratiesuiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s