14 februari: een bietje Valentijn

i love bietjes

Valentijnsdag (de dag van de liefde) wordt elk jaar op 14 februari gevierd. Dit is ook de naamdag van de Heilige Valentius (Sint Valentijn). Je kunt deze dag aan je voorbij laten gaan, of groots uitpakken met bloemen en cadeaus.

Je kunt het ook vooral een gebaar laten zijn: een lekkere maaltijd, met aandacht bereid en opgediend aan een mooi gedekte tafel. Dit bijgerecht maak je met vooral veel aandacht. De bietenhartjes hebben een warme bordeauxrode kleur. In veel culturen is dit de kleur van het leven, van romantiek en liefde.

Ingrediënten:
700 gram ongekookte bieten
1 kg kruimige aardappelen
circa 1 dl melk
Klontje roomboter
Halve fris-zure appel
Circa halve ui (middelgroot)
Peper en zout naar smaak

Kook de bietjes in de schil al dente: je kunt de vork zonder geweld in de bieten prikken maar je moet er nog wel een klein beetje moeite voor doen. De bieten garen nog na. Laat de bieten afkoelen en schil ze. Snij de bieten nu in plakjes van circa een ½ cm dik. Steek er met een vormpje hartjes uit. Het is een geduldig werkje: het is een Valentijns gerecht, dus vandaag doen je alles met liefde en aandacht.

De stukjes biet die over blijven (en dat zijn er best veel!) kun je bijvoorbeeld verwerken in deze red velvet brownies.

Zet de aardappelen in een pan met water op en breng ze langzaam aan de kook. Neem bij voorkeur een kruimige biologische aardappel, zodat je de aardappelen in de schil kan koken. Snij ondertussen de appel en de ui in kleine blokjes.

Als de aardappelen gaar zijn, giet je ze af. Maak de melk warm en los de roomboter in de melk op. De aardappelen zijn nu genoeg afgekoeld om ze te schillen. Stamp vervolgens de aardappelen met een stamper en giet er wat hete melk bij. De hoeveelheid is afhankelijk van de aardappelen. De aardappelpuree mag zacht en smeuïg zijn maar niet te slap.

Meng de blokjes aardappel en ui door de stamppot en maak het op smaak me peper en zout. Meng vervolgend de bietenhartjes door de stamppot. Hou een paar bietenhartjes over voor de garnering. Doe het voorzichtig, met liefde en aandacht!

Dit gerecht kun je heel goed van de voren voorbereiden. Voor het opdienen warm je de stamppot op in een afgesloten ovenschaal in de over op 160-180 graden.

Serveren: trek je mooiste kleren aan, schep de stamppot op mooie bordjes en garneer de stamppot af met een paar bietenhartjes.  🙂

i love bietjes

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s