Bietensalade met een Marokkaans tintje

Bietensalade met een marokaans tintje

Het is volop voorjaar, de zon schijnt en het is de hoogste tijd om weer eens los te gaan in de keuken. Bietjes lenen zich bij uitstek voor salade. Je kunt je daarbij laten inspireren door vele smaakcombinaties. Een land waarbij je niet direct denk aan bietjes is: Marokko!

Oranjebloesemwater is een zeer geliefde smaakmaker in de Marokkaanse keuken. Het is vooral de geur die iets speciaals aan het eten toevoegt. Het wordt gemaakt, zoals de naam al doet vermoeden, van de blaadjes van de sinaasappelbloesem. Oranjebloesemwater wordt van oorsprong vooral gebruikt in zoete gerechten, maar smaakt ook heerlijk in hartige gerechten.

Dit is een salade voor de zoetekauw. De honing versterkt de andere smaken en laat de oranjebloesem nog beter tot zijn recht komen. De kaneel en gemalen komijn maken de salade wat kruidiger en voegen nog een beetje “Marokko” aan het gerecht toe.

Ingrediënten:
300 gram bietjes
1 eetlepel honing
1 teaspoon zonnebloemolie
½ teaspoon milde paprikapoeder
¼ teaspoon kaneel
¼ teaspoon gemalen komijn
2 eetlepels oranjebloesemwater (of1 teaspoon oranjebloesemextract)
sap van halve citroen
ca ¼ tea zout.
snufje peper

Kook de bietjes al dente en laat ze een beetje afkoelen. Meng ondertussen de honing met de olie, paprikapoeder, kaneel, komijn, oranjebloesemwater, citroen, zout en peper. Haal de schil van de bietjes, en snijdt de bieten in blikjes van circa 1 cm. Roer de bietenblokjes er door en laat de smaken een nacht door trekken.

De volgende dag meng je de salade nog eens goed. Proef je salade goed en voeg eventueel nog wat van de zout, citroen, honing of oranjebloesemwater toe.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s