Kwark met bieten-rabarbermoes

bieten rabarbermoesWist je dat rabarber heel mooi past bij de smaak van bietjes? Je kunt met deze combinatie een leuk nagerecht maken!

Het seizoen voor het oogsten van rabarber nadert zijn einde. Na de langste dag van het jaar (21 juni) verzamelt de plant zijn energie in zijn wortels, zodat hij volgend jaar opnieuw met volle kracht weer kan uitlopen. Volgens een oude wijsheid is het daarom beter om na de langste dag te stoppen met het oogsten van de rabarber. Hoogste tijd dus om te bedenken wat je met de laatste rijkelijke oogst gaat doen. Je kunt er bijvoorbeeld rabarbermoes van maken. Voor dit recept combineer je het aardse zoete van de rode biet samen met de fris-zurige smaak van rabarber.

Bieten-rabarbermoes
150 gram biet (ongekookt)
450 gram rabarber
40 gram suiker
snufje zout

We beginnen met de bietjes: Schil de bieten en rasp de bieten op een grove rasp. Doe de bietenrasp in een pannetje met een scheutje water en laat ze circa 10 minuten pruttelen tot de bietjes een beetje zacht zijn. Maak je dit recept van winterbieten, dan kook je de rasp wat langer (circa 15 minuten).

Ondertussen maak je de rabarber schoon: Verwijder de onderste harde stukken en de resten blad aan de bovenkant. Spoel dan de stelen af onder de kraan. Verwijder eventuele stugge draden. Snij de rabarber in plakjes van circa 0,5 mm.

Voeg de rabarber toe aan de bietjes en doe de suiker en het zout er bij. Laat het geheel circa 20 minuten koken tot de rabarber zacht is.

Laat de moes een beetje afkoelen en proef. Een snufje extra zou kan wonderen doen: Zout haalt de frisse en zoete smaak naar boven. Voeg eventueel nog een beetje suiker toe.

De frisse zoet- zurige moes doet het goed in een dessert met zachte romige kwark. Met een laagje crumble maak je er helemaal een feestelijk gerecht van.

Een extra feestelijk dessert: crumble
75 gram havermout
50 gram havermeel
75 gram oerzoet (of een andere suiker)
snuf zout
75 gram roomboter (ongezouten)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg alvast bakpapier op een bakplaat. Meng de havermout, het havermeel , de oerzoet (of andere suiker) en het zout. Kneedt vervolgend de boter er door tot er een kruimelige massa is ontstaan. Let op: de boter moet een beetje stevig blijven. Het resultaat moet kruimelig zijn, je moet dus stoppen met kneden voordat het een geheel is geworden. Verdeel de kruimels over de bakplaat en bak ze 10 tot 15 minuten. Ze zijn gaar als ze lekker beginnen te ruiken en een beetje gaan kleuren. Tijdens het afkoelen worden de kruimels nog wat steviger en harder.

Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s