Gek met bietjes: Salade van framboos en mozzarella met geroosterde hazelnoot en bietensiroop.

Het resultaat van alle inspiratie van een hele interessante workshop “foodstyling en smaak” van de Groene Kookacademie en Eke Marien van Koken met Kennis. Een dag vol tips en proefjes over het combineren, concentreren en experimenten met smaak.

Salade van framboos en mozzarella, met geroosterde hazelnoot en bietensaus
Salade van framboos en mozzarella, met geroosterde hazelnoot en bietensiroop

Ekes tip om het eens een saus met bietensap te maken, dat wilde Gek van Bietjes natuurlijk zelf heel graag uitproberen. Het resultaat is fascinerend, overweldigend. En het recept? Ongelofelijk eenvoudig!

Bietensiroop
Neem een halve fles bietensap. Doe het sap in een pan en voeg een eetlepel olie toe. Laat het sap rustig inkoken tot het een beetje stroperig wordt. De olie gaat een reactie aan met de suikers uit de bietjes. De smaak van het bieten-concentraat is verrassend, intens, heftig. Van de halve fles bietensap (375 ml) hou je een circa 40-50 ml siroop over.

Let op: Het inkoken gaat langzaam. Echter, zodra de siroop dikker begint te worden gaat het hard. Blijf er bij staan en roer de siroop. Stop met koken tot hij een beetje stroperig is. Bij het afkoelen wordt de siroop nog een beetje minder vloeibaar. Bij langer doorkoken wordt de siroop bitter.

Deze bietensiroop combineert heel goed met bijvoorbeeld framboos en appel. De siroop is ook lekker bij groente en (voor de liefhebber) bij vis en vlees. Voor een groentesaus gebruik je boter in plaats van olie zodat de saus wat vetter en voller wordt.

Salade van framboos en mozzarella, met geroosterde hazelnoot en bietensiroop
Dit (na)zomerse nagerecht maak je eenvoudig zelf.  Rooster een handvol hazelnootjes in een droge koekenpan. Laat de nootjes een beetje afkoelen en hak ze in grove stukjes. Giet met een lepel een beetje bietensiroop op een bordje.  Leg er frambozen op met een paar bolletjes mozzarella. Strooi er wat geroosterde hazelnootjes over.

Een voor wie durft: maak het berecht af met een paar blaadjes verse koriander. Een beetje gek, maar wel erg lekker (voor de koriander-fans :-))

IMG_5248

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s