Bietjes uit de rookoven

Bietjes… je komt ze overal tegen. Zo was ik het neuzen in een boekje “ Uit de rookoven” en kwam daar een verrassend recept: gerookte biet met citroen en buffelmozzarella. Zou het ook zo lekker smaken als het er uit zag?

Het is een leuke middag-activiteit: terwijl de bietjes in een pannetje water zachtjes gaan koken, is er alle tijd om een pasta te maken met knoflook, gemalen anijszaad, citroenrasp en wat olie. Ik maak de dressing ook alvast klaar. Het wordt een intense dressing met citroensap, citroenschil, gemalen korianderzaad, peper en wat zout.

In het zonnetje wacht ik rustig tot de bietjes beetgaar zijn. Al dente: gaar maar nog wel heel stevig. Zodra de bietjes een beetje afgekoeld zijn stroop ik het velletje er af.

Terwijl de rookoven al klaar staat, smeer ik de bietjes in met de kruidige pasta. Het is een meditatief klusje. Voorzichtig leg ik de bietjes in de rookoven. Nu is het een kwestie van geduldig wachten. Na zo’n 20 minuten zijn de bietjes doortrokken met rooksmaak. Mmm, dat maak me nieuwsgierig. Hoe zou het smaken?

Gerookte bietje met citroen en buffelmozzarella
Gerookte bietje met citroen en buffelmozzarella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorzichtig snijd ik de mozzarella en de bietjes in plakjes. Ik maak het bordje op: plakjes mozzarella afgewisseld met plakjes biet. De dressing schenk ik er voorzichtig overheen en tot slot maak ik het geheel het af met wat stukjes stengel-ui (voor de kleur en voor de smaak).

Het resultaat is verrassend: de zachte mozzarella afgewisseld met de stevige kruidige biet en de intense rooksmaak. Het smaak heerlijk!

Praktische tips
Het recept voor dit verrassende gerechtje kun je vinden in “ Uit de rookoven”.  In dit boekje vind je 35 verrassende recepten voor de rookoven, zoals gerookte aubergine met kruidenkorst, soep van gerookte aardappel en knolselderij en gerookte bietjes :-). Rookovens zijn te koop in diverse modellen en prijsklassen. Het gebruik van rookmot geeft een bijzondere rooksmaak aan het gerecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s