Georgisch snoepgoed: Tsjoertschela

DSC_0434

“Tsjoertsjchela”: Een snoer met noten dat omhuld is met een gummi-achtige vruchtengelei. Het is oogsttijd in Georgië en de noten zijn heerlijk vers. In de nazomer en herfst hangen deze zoete snacks in alle marktkramen van Georgië te drogen. Wachtend op nieuw klanten zitten de marktkramers geduldig nootjes te rijgen aan een draadje.

tsjoertsjchela

In de vele kraampjes langs de weg en op de markt is een rijkdom aan variaties te koop: walnoot, mazelnoot, macadamia noten of amandel met een omhulling van druif, pruim, appel, citrus, kiwi, kers, peer, perzik of combinaties daarvan.

Tsoertschela

Tsoertschela met rode biet en walnoot
Deze variant heb ik in Georgië gezocht en niet gevonden. Dat vraagt om een eigen recept van Gek van Bietjes!

Ingrediënten:
50 walnoten
0,6 liter bietensap
1 cup bloem
2 eetlepels suiker
snufje zout
circa 2,5 m draag (dun, stevig, niet pluizend)

Voor een sterkere bietensmaak laat je een liter bietensap inkoken tot circa de helft inkoken. Bij af afmeten van de ingrediënten vul je het ingekookte sap eventueel weer een beetje aan met water.

Knip de draad in 5 delen. Rijg de walnoten voorzichtig aan de draad met een tussenruimte van circa 2 cm. Het is een geduldig werkje. De gebroken noten kun je bewaren voor een ander gerecht. Of je snoept ze op terwijl je verder rijgt. In het draad leg je een knoopje voor je het volgende nootje rijgt. Zo blijven de noten op hun plaats. In totaal maak je 5 snoeren met 8 tot 10 walnoten.

Doe de bloem in een kom en meng de suiker en het zout er door. Roer het mengsel met een garde terwijl je het bietensap er langzaam bij giet. Kook het mengsel circa 10 minuten terwijl je voortdurend blijft roeren.

Giet het mengsel daarna in een brede pan of schaal.Pak de eerste draad aan de bovenkant vast en heel de draad door de massa. Zorg dat alle noten en de draad aan alle kanten met het mengsel bedekt zijn. Hang te draad nu te drogen: knoop het einde van de draad aan een tak (of aan bv een kleerhanger). Doe het zelfde met de volgende draden.

Hang de snoeren in de zon te drogen. Bescherm ze tegen muggen en vliegen :-). Als er weinig zon is, dan biedt het drogen in de oven uitkomst: Wacht een halve dag tot de buitenkant niet meer plakt en leg de snoeren op een vel bakpapier op een bakplaat . Droog de snoeren op circa 40 tot 50 graden in de oven.
Door het drogen wordt de bietengelei steviger. Hoe langer het droogt, hoe steviger het bieten snoep wordt. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur: een taaie chewy variant of een wat steviger variant.

Nagerecht: bietenpudding met walnoot
De bietengelei die over blijft kun je eten als nagerecht (pudding): Doe de gelei in kleine schaaltjes of glazen. Hak de noten die bij het rijgen gebroken zijn en groffe stukjes en strooi ze over de pudding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s