Griezelig lekker: fruitleer

Je kunt ze misschien wel: die friszoete rolletjes snoep die gemaakt zijn van fruit, een beetje chewy en “van nature zoet genoeg”.  Snoepgoed waar je je tanden in kan zetten!

Deze zoete lekkernij kun jezelf maken met vele soorten fruit en groente. Het is een leuk werkje om te doen, en je kunt gaan experimenteren met smaken die je leuk vindt. Hoewel het gemaakt wordt van groente en fruit, bevat dit snoepgoed wel veel vruchtensuiker. Dus ook hier geldt: snoepen mag, met mate en zeker niet elke dag!

appel-bieten fruitleer

Niet elk fruit of soort vrucht is even geschikt om fruitleer te maken. Vooral fruitsoorten die veel  pectine  bevatten zijn heel geschikt. Pectine is een complex koolhydraat (polysacharide) die zorgt voor een soepele binding.

Bij een verkenningstocht op internet vond ik een website met een heldere uitleg en een paar leuke voorbeelden, zoals kiwifruitleer, appel/wortel en banaan/sinaasappel/peer.

Fruitleer, met bietjes!
Het is weer tijd voor een eigen experimentje. Heet aardse zoet van de bietjes combineert heel goed met de zoete fris zure smaak van appels. Appelschillen bevatten veel pectine, waardoor het fruitleer mooi soepel wordt. Door toevoegen van het citroensap krijg je een extra frisse smaak en krijgt het fruitleer een mooie kleur. Dadelstroop en granaatappelsiroop maken de smaak intenser en zoeter.

Ingrediënten appel-bieten-fruitleer:
350 gram gekookte biet
500 gram appel (met schil! Bij voorkeur een biologische harde frisse appel)
40 gram citroensap
20 gram dadelstroop
30 gram granaatappelsiroop
mespuntje zout

Het recept is eenvoudig. Werk schoon, werk met schone handen. Voor het maken van fruitleer heb je nodig: een keukenweegschaal, bakplaat, een siliconen bakmat (of bakpapier), hakmolen (of eventueel staafmixer),  droogoven (of een “gewone” oven).

Was de appel en snijdt hem in vieren, verwijder het klokhuis en snijdt de stukken nog een paar keer door. Doe de appel met het citroensap, de dadelstroop, de granaatappelsiroop en een mespuntje zout in de hakmolen en pureer het geheel tot een gladde mousse. Als je geen hakmolen hebt, dan kun je dit ook doen met een staafmixer. Je hebt er dan wel wat meer geduld en doorzettingsvermogen voor nodig :-).

Doe de massa in een mengkom. Verwijder de schil van de gekookte biet, snijdt de bieten in stukken en pureer de bietjes in de hakmolen. Als het mengsel te droog is, dan kun je een beetje appelpuree toevoegen. Het pureren gaat dan makkelijker.

Meng nu de bietenpuree met de appelpuree. Pak een bakplaat en leg de siliconen mat er op. Het fruitleer lukt het beste op zo’n matje. Je kunt ook bakpapier gebruiken. Het losmaten van het papier gaat minder gemakkelijk (maar is niet onmogelijk :-)). Giet de massa nu op het matje. Gebruik een spatel om de massa heel gelijkmatig uit te smeren. Dit recept is voldoende voor een plaat van 35 bij 27 cm. De laag moet niet te dik worden, zo’n 4 tot 5 mm is een mooie dikte.

Nu is het een kwestie van geduld: het fruitleer heeft een paar uur nodig om te drogen. Ik gebruik hiervoor mijn mooie droogoven / voedseldroger. Heb je geen droogoven, dan kan het ook in een gewone oven.

Drogen in de droogoven: Zet de temperatuur op een stand rond de 50 tot 57 graden. Het komt niet zo nauw. Laat het apparaat een paar uur zo’n werk doen. Controleer af en toe of het fruitleer niet te droog wordt. Het fruitleer is klaar als het niet meer plakt en soepel is. Als het te droog wordt, dan wordt het heel taai.

Drogen in de oven: Zet de temperatuur op circa 40 (maximaal 50 graden) hete lucht en zet de bakplaat in de oven. De oven moet te warm, omdat de fruitleer dan heel bitter wordt. Bij voorkeur laat je de oven draaien met de deur op een kiertje, zodat het vocht kan ontsnappen. Laat de oven een paar uur aan staan. Afhankelijk van de luchtvochtigheid en het vochtgehalte van je appel-bietenmassa kan dit 6 tot 8 uur duren. Controleer af en toe of het fruitleer niet te droog wordt. Het fruitleer is klaar als het niet meer plakt en soepel is. Als het te droog wordt, dan wordt het heel taai.

Huh, Droogoven?
Een “droogoven” wordt ook wel “voedseldroger” genoemd. Dit is een mooi apparaat om eten mee te drogen. Een aardige investering, als je net als ik vaker eten droogt. Bij deze droogoven kun je de temperatuur instellen. Door de ventilatie in het apparaat ontstaat veel luchtcirculatie, waardoor het eten sneller droogt als in een oven, en er voor het drogen minder energie wordt verbruikt. Droogovens zijn er ook in goedkopere uitvoeringen, al heb ik geen ervaring met de kwaliteit daarvan.

Creatief met fruitleer!
Zoals gezegd, je moet er een beetje geduld bij hebben. Het drogen duurt een paar uur. Als het fruitleer droog genoeg is, dan haal je het voorzichtig van het siliconenmatje af. Je kunt het fruitleer in repen snijden en oprollen. Je kunt er ook figuurtjes van knippen om bijvoorbeeld een peperkoekhuisje mee te versieren.

Foto: Mini-mozzarella bolletjes in een jasjes van fruitleer.

De intense zoetzure smaak van het appel-bieten fruitleer combineert heel goed met witte, zachte mozzarella. Op de foto zie je: mini-mozzarella bolletjes in een jasjes van fruitleer. Elk jasje is circa 15 cm lang en circa 2 cm breed. Strijk over het uiteinde van het strookje bietenleer een klein beetje water, zodat het bietenleer na het rollen mooi op zijn plaats blijft zitten. Rol de mozzarella niet te lang voor je hem gaat eten, dan is het fruitleer nog lekker stevig 🙂

Fruitleer bewaren?
Bewaar het fruitleer in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast. Als er vocht bij komt, wordt het fruitleer slaap. Je kunt het gerust een weekje koel bewaren (als je zo lang kan wachten :-)). Ook is het mogelijk om het fruitleer (goed luchtdicht verpakt) in te vriezen. Zo kun je je fruitleer bewaren tot een creatief moment.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s