Bieten Quiche

Bieten Quiche
Bietjes, ik ben er gek op! Het is een groente met een mooie dieprode kleur, groeit in Nederland en is jaarrond verkrijgbaar. Door de milde zacht zoete smaak is deze knol heel veelzijdig. Gebruik ze bijvoorbeeld als vulling voor een quiche. Dat is weer eens een keer wat anders!

bietenquiche

Je kunt voor dit recept voorgekookte bietjes gebruiken. Zelf vind ik de bietjes het lekkerst als ik ze zelf kook. Ik kook de bietjes daarbij bij voorkeur in de schil en “ald dente”. De knollen zijn dan nog stevig, maar wel gaar. Je kunt de vork er dan in prikken zonder dat je heel veel kracht moet zetten. Tijdens het afkoelen garen de bietjes nog een beetje na. Eenmaal afgekoeld kun je het schilletje er makkelijk afhalen.

Dit recept voor de bieten quiche is geïnspireerd op een blog van Cathy Verschoor van Keetmee en een blog van  Puur gezond

De vulling van de quiche
Deze vulling is zacht zoet, hartig en een beetje fris. Voor de vulling heb je de volgende ingrediënten nodig:
• 1 ei
• 200 gram geraspte gekookte biet
• eetlepel citroensap
• 50 gram ui
• 50 gram witte kaas (feta-kaas)
• ½ theelepel tijm
• 20 gram walnoten

Rasp de bietjes. Snij de ui in kleine blokjes. Brokkel de witte kaas Meng de bietjes en fetakaas. Meng het ei met de tijm het en citroensap. Het zuur uit de citroensap laat de smaak van de bietjes beter tot zijn recht komen, geeft een fris accent aan de quiche en zorgt er voor dat de bietjes de mooie rode kleur houden bij het bakken. Meng vervolgens het ei-mengsel door het bietenmengsel.  Zet het mengsel koel weg totdat je de taart gaat bakken. Voor het beste resultaat maak je het mengsel vlak voor je de taart gaat bakken.

Voor het deeg van de quiche heb ik twee varianten.  Ze zijn beide gemakkelijk te maken.

Variant 1: kwarkdeeg
Dit deeg heeft wat weg van pizzadeeg/brooddeeg. Het geeft een smakelijk voedzame buitenkant aan je quiche. Hier voor heb je nodig:

• 250 gram gebuild meel* (of bloem)
• 250 gram volle kwark
• 3 eetlepels zonnebloemolie
• ½ teaspoon (kleine theelepel) zout
• ½ zakje bakpoeder (zakje voor 500 gram bloem

Meng het meel met het zout en de bakpoeder. Men de kwark met de olie. Voeg het kwarkmengsel toe aan het deeg. Meng het deeg kort en snel met je handen tot een samenhangend en egaal deeg. Het deeg moet niet elastisch worden, daarom moet je het niet kneden en ook niet langer mengen dan nodig is. Verpak het deeg in een vochtige doek of plastic en laat het even rusten in de koelkast.

(*) Gebuild meel is te koop bij de natuurvoedingswinkel. Gebuild meel is minder geraffineerd dan bloem en bevat meer zemelen. Gebuild meel maakt het deeg minder zwaar dan bij gebruik van volkorenmeel. 

Variant 2: een quiche-deeg met roomboter
Deze korst is wat knapperiger als variant 1. Omdat er meer vet (boter) in zit is dit deeg ook wat machtiger dan de vorige variant . Hier voor heb je nodig:

• 250 gram gebuild meel (of bloem)
• 125 gram boter
• ½ teaspoon (kleine theelepel) zout
• 1 ei
• 2-3 el koud water

Doe de bloem en het zout in een kom. Wrijf met je handen de stukjes boter door de bloem tot het een het fijn kruimelig mengsel is. Voeg nu een ei toe en twee eetlepels water. Meng het geheel nu met een hand tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel nog een eetlepel water in als het deeg te stug en te droog (kruimelig) is. Het moet een mooi, stevig en samenhangend deeg worden. Meng het deeg niet langer dan nodig is en kneedt het deeg niet. Het is niet de bedoeling dat het een elastisch deeg wordt.

Rol het deeg tot een bol en druk het een beetje plat. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg nu een half uurtje rusten in de koelkast.

Het bakken van de quiche
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Vet een springvorm en met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Stuif het werkblad met bloem en tol het deeg uit tot het groot genoeg is om je bakvorm te bekleden ((bodem plus rand).

Met het volgende trucje leg je het deeg gemakkelijk in de vorm: Rol het deeg om je deegroller, en rol hem boven de bakvorm weer voorzichtig uit. Druk nu het deeg voorzichtig in de vorm. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.

Blind bakken
Het deeg van de quiche is het lekkerst als je het blind voor bakt. Pak nu een vel bakpapier en verfrommel het. Daarna vouw je het bakpapier weer ui en strijk je het glad. Knip nu een rondje knippen dat groot genoeg is om de binnenkant van de quiche te bedekken

Vul de vorm met gedroogde erwten of gedroogde bonen. Deze bonen zijn na gebruik niet meer te eten, maar wel geschikt om te hergebruiken bij het blindbakken van een volgende quiche. Bak het deeg nu circa 20 minuten. Daarna haal je de vorm uit de oven en verwijder je voorzichtig de blindbakvulling met het bakpapier.

De quiche vullen
Vol de quiche met de vulling . Hak de walnoten grof en strooi deze over de quiche. Bak de quiche nog 20-25 minuten tot de quiche gaar is.

En tot slot: smakelijk eten! 
Deze quiche kun je als maaltijd eten met bijvoorbeeld een groene salade er bij. De quiche kun je eten als warm gerecht, maar kan ook prima koud gegeten worden. Je kunt de quiche eten als lunch, diner, borrelhapje of zomaar als tussendoortje.

bietenquiche 2
Tip: bak de bieten quiche in vier kleine bakvormen met een dwarsdoorsnede van 12 cm. Als je deze mini-quiches in punten snijdt heb je grappige mini hapjes voor een borrelplankje of een high-tea

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s