Bordeaux rood, magenta en roze

Kook jij ook zo graag met kleur? Met kleur maak je alles mooier.  Er zijn veel kleurrijke ingrediënten waarmee je je maaltijd aantrekkelijker kunt maken. Bietjes bijvoorbeeld!

biet spiraal

Bordeaux rood
Mijn favoriete tint rood is: bordeaux. De kleur van waarde en weelde. De kleur van rode bietjes. Aards, warm, zacht, omhullend, koesterend. Bordeaux roept bij mij het gevoel op van zacht velours, koninklijk fluweel, passie en levensvreugd (“daar waar je bloed sneller gaat stromen”).

Als ik merk dat ik vast zit en het even niet meer weet, dan ga ik aan de slag met bietjes. Recepten zoeken, recepten bedenken. Of beter nog: het bordeaux rood letterlijk door mijn handen laten gaan. De smaak van de biet is zo aards en vriendelijke zoet. En dan is er ook nog de veelzijdigheid van de biet: bij het koken worden de bietjes nog dieper van kleur. Door het roosteren worden ze intenser en zoeter van smaak. Bij het pureren van gekookte biet ontstaat een fluwelige bordeauxrode puree.

Magenta en roze
Bietjes geven een prachtige rode kleur af. Meng je deze kleur met bijvoorbeeld kwark of yoghurt, dan zie je magenta en roze ontstaan. Hoe meer wit je er bij mengt, hoe zachter de kleur wordt. Als je roert met aandacht, kun je misschien zelfs voelen hoe je zelf een beetje zachter wordt.

Een bietje kleur op je bord
Een bonte verzameling bietjes. Zoet en hartig. Als voorgerecht, soep, salade, hoofdgerecht of als zoete roze gekkigheid. Recepten van anderen en recepten van mezelf.  Je bent van harte welkom op mijn blog!